Nyheter i GINA-rapporten 2025: Viktige oppdateringer for astmabehandling
Den 6. mai 2025, på Verdens astmadag, publiserte Global Initiative for Asthma (GINA) sin årsrapport. De årlige oppdateringene er basert på kontinuerlig gjennomgang av aktuell vitenskapelig litteratur og gjøres av GINA Science Committee, som består av et internasjonalt ekspertpanel. Her er noen av de viktigste konklusjonene fra den siste revisjonen:
Behandlingsanbefalinger
Behandlingsanbefalinger fortsetter å være delt inn i to spor, for å ta hensyn til global tilgjengelighet av behandlinger, hvor spor 1 er det foretrukne der tilgangen til behandlinger for astma er god.
- Personer med mild astma som har symptomer et par ganger i uken, har nytte av tillegg av ICS. (Spor 1)
- MART (vedlikeholds- og behovsbehandling med ICS-formoterol) anbefales i trinn 3-4.
- Medium dose ICS i trinn 4: Hos pasienter med moderat astma (trinn 4) anbefales nå inhalerte kortikosteroider (ICS) kun i middels styrke. Høydose ICS kan vurderes som en del av behandlingen i trinn 5, men kun i en begrenset periode (3–6 måneder).
Involvering av pasienten
Felles beslutningstaking mellom pasient og omsorgsperson vektlegges ved valg av inhalator. Det er først relevant å ta hensyn til miljøaspekter, dersom et egnet legemiddel finnes i flere inhalatorer, og pasienten kan håndtere begge.
Skriftlige behandlingsplaner gjør det mulig for pasienter å gjenkjenne og iverksette tiltak når symptomene øker. Behandlingsplanen er fortsatt viktig for å begrense konsekvensene av eksaserbasjon.
Diagnostiske kriterier og diagnostisk flytskjema
- Testing av lungefunksjonen er fortsatt førstevalg for å bekrefte diagnosen. Variasjon i luftstrøm og symptomer er viktige kjennetegn på astma.
- Biomarkørenes rolle er inkludert i flytskjemaet
- Pasienten har ikke nødvendigvis begrenset luftstrøm på diagnosetidspunktet, da dette er et tegn som kan komme og gå.
Risikofaktorer for alvorlige eksaserbasjoner
Blodeosinofiler og FeNO er begge uavhengig knyttet til høyere risiko for alvorlige astmaanfall.
Mangel på etterlevelse og inhalasjonsteknikk er vanlige forklaringer på forhøyede biomarkører og er viktige å ta tak i for bedre astmakontroll.
Behandling for alvorlige eksaserbasjoner
Bruken av hurtigvirkende betaagonister (SABAer) bør begrenses. Oppdaterte anbefalinger tydeliggjør dette, særlig for å forebygge risikoen for overforbruk ved behandling av alvorlige eksaserbasjoner.
Beslutningstre for alvorlig astma
Beslutningstreet er revidert og forenklet for å inkludere evaluering av type 2-biomarkører og langsiktig effekt og sikkerhet av biologiske behandlinger.
Biomarkører for type 2 inflammasjon
For de som ønsker å sette seg grundigere inn i biomarkørers rolle i diagnostisering, vurdering og behandling av astma, finnes det nå en omfattende oversikt over type 2-biomarkører, spesielt blodeosinofiler og fraksjonert utåndet nitrogenoksid (FeNO) i et eget vedlegg.
Klimaendringer påvirker lungehelsen:
Nytt avsnitt. Ekstrem varme, ekstrem kulde, tordenvær og høye nivåer av luftforurensning er forbundet med økt risiko for astmaforverring og behov for akutthjelp. Kunnskapsnivået er så langt begrenset når det gjelder effektive måter å redusere væravhengige forverringer av astma, men det er et område å følge med på.
Du finner hele rapporten på https://ginasthma.org/
Referans:
Global Initiative for Asthma. (2025). GINA Main Report 2025. Hentet 7. mai 2025 fra https://ginasthma.org/gina-reports/